Elmúltál 18 éves?
Are you at least 18 years old?

A Marie Claire magazinnal tavaly év végén is megszerveztük a közös Street Style pályázatunkat, Engedjétek meg, hogy bemutassuk nektek a három kategória győzteseit is, kicsit másképp. A sort Kovács Dóra Delinkével, a szakmai díj nyertesével kezdjük. Jó szórakozást!

A gardróbok szakértője
Kovács Dóra Delinke, a 2017-es Street Style pályázat szakmai díjának szombathelyi nyertese csak olyan összeállításokat készít, amelyeket ő is bármikor szívesen viselne. A Marie Claire magazinnal közös pályázatra a saját gardróbjából válogatott, azzal pedig, hogy másoknak ad stílustanácsokat, gyerekkori álma vált valóra. Azt is elmesélte, mit visel a stylist, amikor csak öt perce van arra, hogy elkészüljön.

Rövid frizura, mélybordó rúzs, fekete keretes szemüveg - Kovács Dóra Delinke karakteres, feltűnő jelenség, a negyedik védjegye pedig nem más, mint a mosolya. Egy szombathelyi rendezvényszervező cégnél dolgozik főállásban, de amikor csak teheti, street style szetteket állít össze, gardróbokat elemez és szelektál, és segít megtalálni tulajdonosaiknak saját stílusukat.Mikor döntötted el, hogy stílus-tanácsadással szeretnél foglalkozni?

Már kislányként divattervező szeretettem volna lenni, de a szüleim lebeszéltek erről. Az ELTE-n végeztem nemzetközi tanulmányok szakon, de soha nem éreztem úgy, hogy ott lenne a helyem. 4 évig dolgoztam kommunikációs területen az Opelnél, aztán 2016 szeptemberében elkezdtem a Budapesti Divatiskola stylist szakát. 30 éves koromra összeállt minden: elkészítettem a honlapomat és a Facebook-oldalamat. Többen jelentkeznek hozzám, és megkeresett egy helyi klub is, hogy a kisgyerekes anyukáknak tartsak előadásokat Ez egy nagy szenvedély, most már a szüleim is elfogadták, hogy engem ez érdekel igazán.

Hogyan választottad ki a nyertes szettet?

Nem akartam túlbonyolítani: kinyitottam a szekrényemet, és megláttam az ezüst blézeremet. Három- vagy négyéves, talán kétszer volt rajtam. Egy egyszerű fehér inget választottam hozzá és egy műbőr, magasított derekú culotte nadrágot. Fekete magassarkút vettem fel hozzá. Nem szeretem a kiegészítőket, kivéve a nagy gyűrűket, és a nyertes összeállításhoz is csak a saját órámat viseltem. Ezt akár egy irodai szettnek is el tudnám képzelni, egy kreatív munkahelyen, ezenkívül teljes mértékben tükrözi a saját stílusomat. Fontos ugyanis, hogy az általam összeállított szett olyan legyen, amit én is bármikor felvennék és amit vállalnék. Egy stylist így lesz hiteles. Néha fenntartásokkal kezelek bizonyos képeket, mert nem látszik, hogy azért viseli a szereplőjük a ruhákat, mert egyezik a stílusával, vagy csak azért, mert felajánlották neki azokat a darabokat. Én tényleg arra törekszem, hogy a saját ruhatáramból dolgozzak.

Hogyan jellemeznéd a saját stílusodat?

Azt mondanám, hogy letisztult. Nem szeretem a strasszokat, a feliratokat, nagy motívumokat. A színeim a fekete, a fehér és a szürke, viszont a fazonban mindig van egy kis csavar, egy bevarrás, amitől izgalmassá válik az adott darab, és egy extrémebb kiegészítőt is választok. A kedvenc anyagaim a műbőr, a pamut és természetesen farmer. Amitől semmiképpen nem válnék meg, az a fekete keretes szemüvegem.Ez már egy brand.

Igen, bár egyszer megkaptam, hogy ez mögé rejtőzöm. Ez nem így van, szerintem ez csak karakteresebbé teszi a megjelenésemet.

Honnan szerzed be a ruháidat?

Nagyon szeretek az internetről vásárolni. A szezonközi vagy szezonvégi leárazásokon nagyon jó áron lehet minőségi cipőket vagy táskákat vásárolni, olyan darabokat, amelyek nem mennek ki a divatból. Second hand üzletekbe is járok, mert aktuális divatnak megfelelő, vagy a hozzám közelálló dolgokat töredékáron meg tudom vásárolni. Egyébként egyszer egy blogger felhívására két hónapig nem vásároltam semmit. Ez nagyon beindítja az ember kreativitását. Az is előfordul, hogy ruhából felsőt, ruhából szoknyát készítek.Mit veszel fel, amikor tényleg öt perced van elkészülni, és jól akarod érezni magad?

A stylistoknak is vannak borongósabb napjaik, amikor a farmer-póló-zakó trió jól jön. De a legtöbbször az egyberuhákhoz nyúlok, és egy egyszerű csizmával veszem fel ezeket. Imádom a fekete, vastag harisnyákat is, a ruháim is feketék, így nem kell túlgondolnom a dolgot. De a lényeg: ha öt perc, akkor ruha.

Tudnál említeni olyan munkát, ami igazi kihívás volt?

A gardróbrendezés mindig kihívás, és többször előfordult, hogy az ügyfelem teljesen rossz irányban indult el, a ruhatára egyáltalán nem volt szinkronban a testalkatával. Különféle trükköket kellett kitalálnom, kiegészítőket, sálakat bevetni. Olyan is előfordult, hogy egy hölgyet egyszerűen nem tudtam rábeszélni, hogy hordjon élénkebb színeket, mert a típusához jól állnak. Kihívás volt, mert el kellett fogadtatnom vele, hogy neki az tényleg jó lesz, amit én javaslok. A nőknek egyébként nemcsak a testüket, hanem a lelküket is ápolni kell, kortól függetlenül. A tanácsadás előtt mindig beszélgetek velük, hogy kiderüljön, tudunk-e együtt dolgozni, hasonló-e az elképzelésünk. A stylist szó helyett egyébként a személyi stílustanácsadást szeretem használni.

Melyik az a projekt, amiben szívesen részt vennél?

Szeretném a szettjeimet egy magazinban látni.Van-e olyan külföldi vagy magyar híresség, akinek nagyon tetszik a stílusa?

Olivia Palermo modell, New York-i közéleti személyiség. Egyszerűen imádom és rengeteget nézem a képeit. Nagyon tetszik Orosz Barbara stílusa is, viszont én nem vagyok ez a kifinomult, nagyon nőies stílus képviselője.

A Marie Claire Fashion Days-en egy gyönyörű vörös rúzst viseltél. Ez is a védjegyed?

Nagyon szeretem a mélybordó, lilásbordó színű rúzsokat. Amikor először viseltem a munkahelyemen egy ilyen élénk rúzst, megkérdezték, hogy „lesz ma valami?” Úgy gondolom, ha egy egyszerű pólót viselünk egy nadrággal, akár ez is lehet a kiegészítőnk vagy az ékszerünk. Egyelőre nem tudok profin sminkelni, de szeretnék ezzel is foglalkozni, hogy tudjak sminktanáccsal is segíteni a hozzám fordulóknak.

Mitől lesz valaki stílusos?

Akkor stílusos valaki, ha összhangban van a személyiségével az, amit visel. Nem szeretem a divat szót, mert az mindenkinek más, viszont ha stílusos vagy, nem az aktuális trendek szerint öltözöl, hanem azt viseled, ami hozzád közel áll. Ez lehet letisztult, de lehet egy kicsit drámaibb is.