Elmúltál 18 éves?
Are you at least 18 years old?

A Marie Claire magazinnal tavaly év végén is megszerveztük a közös Street Style pályázatunkat. Engedjétek meg, hogy bemutassuk nektek a három kategória győzteseit is, kicsit másképp. A sort Varga Rékával, a Hungaria pezsgő különdíjasával folytatjuk. Jó szórakozást!

„A különdíj volt a visszaigazolás, hogy tényleg jó úton haladok”
Varga Réka modellként ismerte meg a kifutók világát. A KREA másodéves stylist-hallgatója egy letisztult, saját készítésű, ezüst svájci sapkával feldobott összeállítással nyerte el a Hungaria street style különdíját. Még csak 20 éves, de már nagyon határozott elképzelései vannak a céljairól, amelyek között nemcsak profi stílustanácsadás és a divatanyagok készítése, hanem egy saját márka létrehozása is szerepel.

Réka kislány kora óta a divat világában szeretett volna dolgozni. Gyakran gondolkozott azon séta közben, hogy hogyan tudna változtatni a szembe jövők öltözködésén, hogy jobb legyen a stílusuk. A találkozón fekete ruhát és gyönyörű vörös rúzst visel, mintha egy divatmagazin lapjairól cseppent volna az interjúra. Nemzetközi modellkarrierje viszont már a múlté, a tanulásra és a céljai megvalósítására koncentrál.Miért döntöttél úgy, hogy stylist szeretnél lenni?

Magántanulóként végeztem el a miskolci gimnáziumot, mert modellként sokat utaztam külföldre. Már a legelső utamon, 17 évesen bedobtak a mélyvízbe: Indiában, Újdelhiben voltam három hónapig egyedül. Nagyon csodálatos volt, és ott tényleg úgy éreztem, hogy felnőttem. Milánóban is dolgoztam, bele is szerettem a városba, és nagyon sokáig arra gondoltam, hogy ott szeretnék élni. A modellkedésnek köszönhetően kicsit jobban beleláttam a szakmába, és abba is, hogy mi egy stylist feladata. Érettségi után nem is volt kérdés, hogy merre veszem az irányt: a KREA-n kezdtem el tanulni, stylist szakon.

Hogyan álmodtad meg az ikonikus ezüst svájci sapkát?

Az iskolában szereztem tudomást a Hungaria street style pályázatáról, és úgy gondoltam, ezt nem lehet kihagyni. Testhezálló feladatnak éreztem, hogy a Marie Claire-olvasó nő számára hordható outfitet állítsak össze. Nagyon sokat gondolkoztam azon, hogy mi legyen az előírt ezüst kiegészítő. Ez a 2017-es őszi trend egyik legfontosabb színe, az üzletek tele vannak ezüst csizmákkal, táskákkal és szoknyákkal, ezért sokat törtem a fejem, mivel tudnám egyedibbé tenni ezt a szettet. Eszembe jutott, hogy imádom a svájci sapkákat, ráadásul újra trendinek számítanak, és hogy így miért ne készíthetnék ezüstből egyet. Megálmodtam egy ruhadarabot, ami már az enyém, és összeállítottam ehhez egy letisztult vonalú outfitet. Az anyukám segített megvarrni a sapkát, egyik ismerősöm pedig elvállalta a fotózást. Nagyon izgatott voltam, és közben minden ismerősöm támogatott és szurkolt nekem. Úgy éreztem, hogy akármi is lesz a végeredmény, én ezzel már nyertem valamit.

Milyen érzés volt a saját szettedben kifutóra lépni?

Szerintem soha életemben nem izgultam ennyire, mint a Marie Claire Fashion Days divatbemutatóján, pedig elég sok kifutón végig mentem már. De ahogy a kifutóra léptem, azt éreztem, hogy most igazán magabiztos vagyok. Amikor kiderült, hogy megnyertem a különdíjat, nagyon-nagyon boldog voltam, ez egy életre szóló élmény és visszaigazolás is, hogy tényleg jó úton haladok, és hogy ez az én pályám.Hogyan jellemeznéd a saját stílusodat?

Szeretem a letisztult vonalakat, és mindig próbálok elegáns lenni. Ez az anyukámtól jött, aki számomra igazi példakép, mert mindig csinos, mindig megdicsérik őt. Nagyon szeretem a fekete színt, a fehéret és a sötétkéket is, nekem ez a három szín abszolút az eleganciát jelenti. Télen inkább feketében járok, de nyáron, amikor kicsit lebarnulok, nagyon szívesen hordok élénk színeket - mélykéket, királykéket, sárgát, pirosat.

Hol vásárolsz?

Leginkább fast fashion üzletekben, de ha megtehetném, akkor nagyon szívesen hordanám a magyar dizájnerek ruháit. Nagyon sok kedvenc magyar tervezőm van, gyakran megyek be az üzleteikbe vagy showroomjaikba, hogy nézegessem a csodálatos ruháikat, mert minőségiek és nagyon egyediek. Én is próbálok törekedni az egyediségre, és egy fast fashionben is ki lehet fogni azokat a darabokat, amelyek illenek a stílusomhoz.Mit veszel fel, ha nincs sok időd a készülődésre?

Biztosra megyek, felveszek egy fekete garbót, egy fekete nadrágot és a kedvenc lovaglócsizmámat, felkapok egy fekete kabátot, egy sapkát, és már készen is vagyok.

Milyen tervezők és stílusikonok inspirálnak?

Sok kedvencem van, de a legnagyobb ihletet Gabrielle Chanel jelenti, az öltözködésemben, a látásmódomban egyaránt. Rajta kívül Olivia Palermo New York-i közéleti személyiség és persze az anyukám inspirálnak a leginkább.Van-e álomprojekted? 

Gyerekkori álmom, hogy szeretnék egy saját brandet, ami férfiruhákat is magában foglal. Én lennék a ruhák kreatív megálmodója, kitalálnám, megrajzolnám, hogy milyen vonalat szeretnék képviselni. Külföldön is szeretnék megjelenni vele, itthon szerintem nincs szükség még egy magyar márkára. Szeretnék saját divatanyaggal megjelenni egy neves magazinban, és már most dolgozom fashion stylistként, induló márkáknak segítek divatanyagok elkészítésében.

Mi a stílus titka?

Csak a trendek szerint öltözködni, és követni a divatot még nem jelenti azt, hogy stílusosak vagyunk. A stílus azt jelenti, hogy tudjuk reprezentálni a külvilágnak, hogy kik is vagyunk, és magabiztosan viseljük az outfitünket.